Bierstad Leuven & Vlaams-Brabant


Ontdek samen met ons Leuven, de bierhoofdstad van de wereld, epicentrum van de Belgische biercultuur, en enkele van de meest opmerkelijke kleine en grote Vlaams-Brabantse brouwerijen. We nemen je met veel plezier op sleeptouw vanuit dé bierstad, perfecte uitvalsbasis om de regionale en Belgische biercultuur van dieper in het glas te gaan bekijken!

De Vlaamse kunst van gezelligheid is nergens zo sterk als in Leuven. Hier zijn meer cafés en restaurants per inwoner en bezoeker dan waar ook in Vlaanderen en België. Geen plaats in de wereld is zo doordrongen van een rijke biertraditie en cafécultuur. Leuven is niet alleen de bierhoofdstad van België, met haar Langste Toog en met Stella Artois de facto van de wereld. Hier wonen, werken en studeren alle nationaliteiten van de wereld. Je proeft hier de wereldkeuken, maar evengoed toont het bekendste streekproduct dat deze stad werelds is. De pils van de Leuvenaars is over de hele wereld te vinden.

Welkom in Leuven: één groot gezellig café, een restaurant met een oneindige menukaart, een enorme studentencampus, een brouwerij, een stad, een universiteit: alles tegelijk en door elkaar!

Brouwerijen

De Kroon

Hier bevind je je in hét kenniscentrum van bier, waar bier en wetenschap naadloos samengaan. Vader Freddy Delvaux en zoons Filip en Peter toverden de oude brouwerij om tot een bruisend biercentrum. Je bezoekt de oude en de nieuwe brouwerij en proeft van de drie huisbieren.

Hof ten Dormaal

Dit is een echte hoevebrouwerij: hop en gerst van eigen teelt en na het brouwen gaat de draf naar het vee. Uniek zijn de bieren gerijpt op eiken vaten van Whisky, Porto, Armagnac...  Maak kennis met hun Brabantse trekpaarden, bezoek de brouwerij en proef een paar biertjes.

Den Triest

Hier leer je van nabij hoe bier gemaakt wordt. Je proeft van de mout en ruikt aan de hop. Bij mooi weer bezoek je het eigen hopveld. Daarna strijk je neer in het gezellige café van de brouwerij om de huisbieren te degusteren. Aansluitend lunch je op een steenworp van de brouwerij.

Van Campenhout

In de geërfde brouwerij die vroeger reeds lang bier en limonade maakte, brouwt Kris twee huisgebrouwen blonde, ambachtelijke bieren; Witlov 6 en Witlov 9. Inspiratie voor de naam zochten ze in de streek waar ze wonen en brouwen, de witloofstreek. De naam verwijst tegelijkertijd naar hoe het bier gemaakt is, samen en met veel liefde, with love! Ondertussen is hun derde bier, de Witlov C, ook al uit.

De Vlier

Na talrijke avonturen bij grote brouwerijen goot ingenieur Marc Andries zijn passie in een eigen brouwerij. Naast de Kessel Blond en Kessel 69, intussen vaste waarden in de regio, brouwt hij ook opmerkelijke aperitiefbieren. Marc leidt je rond in de brouwerij en je degusteert enkele bieren.

Hoegaarden & Brouwerij Nieuwhuys

Je wandelt door Hoegaarden en houdt halt in drie cafés voor een Hoegaards biertje en een hapje. Tot slot neem je een kijkje achter de schermen van Brouwerij Nieuwhuys, een artisanale brouwerij en stokerij. Hier geniet je van een huisbier met een bijpassend gerechtje.

Palm Breweries

Hier leeft de traditie van de streekbieren van hoge gisting al meer dan 260 jaar. Faam verwierven ze met hun Spéciale Belge bier, Palm, dat zo bekend werd dat het haar naam aan de brouwerij gaf. Je bezoekt de brouwerij, geniet van enkele biertjes en groet de Palm trekpaarden.

Timmermans

Je bezoekt de oudste actieve lambiekbrouwerij. Dat authenticiteit en vakmanschap hier van onmiskenbaar belang zijn, ontdek je meteen. Je wandelt tussen de eiken vaten waarin de Lambiek in alle rust rijpt. Afsluiten doe je in het brouwerijcafé met een Brueghelmaaltijd en bijhorende bieren.

Vissenaken

In deze brouwerij genoemd naar haar dorp, brouwt Rudy Sheys uit liefde voor het bier. Na het brouwerijbezoek proef je van zijn bieren in combinatie met pralines van Chocobolic, een chocolatier uit de buurt. Welke chocola past bij welk bier en waarom? Je komt het hier te weten.